Important Questions on the Rivers of India

A part of the general awareness questions are covered with the rivers and it’s tributaries. Here are a few important questions that are important for the exam point of view.


Question 1: Bhakra Nangal Dam of India is built on which river?

  • Yamuna
  • Ganga
  • Brahamputra
  • Sutlej

Answer: Sutlej

Question 2: River Yamuna originates from:

  • Gangotri Glacier
  • Yamunotri Glacier
  • Mansoravar Lake
  • Lake Mansarovar

Answer: Yamunotri Glacier

Question 3: Which river is called the Lion’s Mouth?

  • Brahmaputra River
  • Indus River
  • Yamuna River
  • Tapti River

Answer: Indus River

Question 4: Which of the following is not a Himalyan River?

  • Indus
  • Sutlej
  • Ganja
  • Bhahmaputra

Answer: Brahmaputra

Question 5: Which of the following is the major river in Maharashtra?

  • Ganga River
  • Godavari River
  • Penner River
  • Bhima River

Answer: Godavari River

Question 6: Manjira River is the tributary of which river?

  • Godavari
  • Krishna
  • Kaveri
  • Ganga

Answer: Godavari

Question 7: Which of the following river is the longest river in India?

  • Brahmaputra
  • Ganga
  • Yamuna
  • Godavari

Answer: Ganga

Question 8: By which name Ganga is known in Bangladesh?

  • Jamuna
  • Padma
  • Meghana
  • Kalindi

Answer: Padma

Question 9: Which of the following river is called Lifeline of Chattisgarh?

  • Ganga
  • Yamuna
  • Shivnath
  • Mahanadi

Answer: Mahanadi

Question 10: Which of the following is the largest river system in the Deccan System of rivers?

  • Kaveri
  • Krishna
  • Godavari
  • Ganga

Answer: Godavari

Question 11: Brahmaputra River is known for which name in Bangladesh?

  • Bangshi
  • Mahananda
  • Jamuna
  • Yamuna

Answer: Jamuna

Question 12: Which of the following river is known as Yarlung in Tibet?

  • Indus
  • Yamuna
  • Ganga
  • Brahmaputra

Answer: Brahmaputra

Question 13: Which of the following is a trans-Himalyan River?

  • Ganga
  • Yamuna
  • Sutlej
  • Ravi

Answer: Sutlej

Question 14: On the basis of the origin, Indian drainage system is divided into how many types?

  • 5
  • 6
  • 2
  • 1

Answer: 2

Question 15: Indus river is also called

  • Ganga
  • Sindhu
  • Gagra
  • None of the above

Answer: Sindhu

Question 16: Which of the river is known as Sorrow of Bihar?

  • Ganga
  • Gomti
  • Kosi
  • Nandakini

Answer: Kosi

Question 17: Badrinath is situated in the bank of

  • Nandakini
  • Ganges
  • Alaknanda
  • None of the above

Answer: Alaknanda

Question 18: Which of the following river originates from Mahabaleshwar?

  • Godavari
  • Krishna
  • Ravi
  • Tapi

Answer: Krishna

Question 19: Western Disturbances originates from which of the following?

  • Arabic Sea
  • Baltic Sea
  • Caspian Sea
  • Mediterranean Sea

Answer: Mediterranean Sea

Question 20: Which of the following states is the Nanga Parbat situated?

  • Sikkim
  • Himachal Pradesh
  • Jammu and Kashmir
  • Uttarakhand

Answer: Jammu and Kashmir

Question 21: Where are the coal reserves of India largely concentrated?

  • Son Valley
  • Mahanadi Valley
  • Damoday Valley
  • Godavari Valley

Answer: Damodar Valley

Question 22: Which of the following Indian island lies in between India and Sri Lanka?

  • Elephenta
  • Nicobar
  • Rameshwaram
  • Salsette

Answer: Rameshwaram

Question 23: Which of the following states is famous for the rubber production?

  • Tamil Nadu
  • Karnataka
  • Kerala
  • Andhra Pradesh

Answer: Kerala

Question 24: Which of the following rivers forms an estuary?

  • Godavari
  • Tapi
  • Kaveri
  • Kahanadi

Answer: Tapi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *